Tresor Singbo om arbetet med Hope i D.R. Kongo

maj 12, 2016 0 av ASR Webbredaktör

Bild Hope

Tresor skapade den ideella organisationen Hope för fem år sedan med målet att ge barn och ungdomar i Demokratiska republiken Kongo möjligheten till en bättre framtid, dels genom utbildning, dels genom att inspirera dem till respekt- och jämlikhetstänkande.

I år firar Hope sitt 5-års jubileum med en fotoutställning om fem års arbete i Kongo- Kinshasa på Teater Pero i Stockholm den 26 maj kl 18.00.

Afrosvenskar hör till de grupper som organiserar sig minst och därför har minst påverkan på samhället omkring dem. Även i frågor som direkt berör oss såsom Sveriges utvecklingssamarbete med Afrika påverkar vi inte alls i den utsträckning vi borde. En anledning till det kan vara att vi fokuserar för mycket på vår relativa maktlöshet istället för att använda den makt vi har. Tresor Singbo med rötter i Demokratiska republiken Kongo gjorde precis tvärtom. Han gick till handling med minimalt med resurser och gör nu skillnad i hundratals kongolesiska barns liv.

Afrosvenskarnas riksförbund passade på att ställa några frågor till Tresor om vad det var som fick honom att ta steget från att bara tycka att något är fel till att faktiskt göra något åt det.

Hur startade du Hope?

– Jag tog ett privatlån på 250 000 kronor för att starta verksamheten. Många höjer på ögonbrynen när de hör det. Det är vanligare att ta ett lån för att köpa en lägenhet eller en bil. Men jag tycker inte det är konstigt att vilja hjälpa andra människor. Vi måste själva vara den förändringen som vi vill se. Sen har Hope även fått donationer och insamlade pengar från personer som har trott på vårt arbete.

Varför valde du att rikta insatserna mot just barn och ungdomar?

– Barn och ungdomar är vår framtid. Vi behöver satsa på deras utveckling och hjälpa dem att förverkliga sina drömmar. Barn är dessutom mer mottagliga för förändring i jämförelse med vuxna människor. Det är lättare att lära barn om grundläggande värderingar i tidig ålder såsom respekt för andra människor och jämlikhetstänkande.

Vilken påverkan har ditt arbete tror du?

– Hope, har idag byggt vattenbrunnar, en skola, en vårdcentral, en ungdomsgård och en ungdomsmottagning i Kongo-Kinshasa. Genom vår verksamhet följer vi barnens utveckling fram till dess att de fyller 18 år med målet att de som vuxna kommer vara inspirerade av vårt arbete och att de kan vara goda förebilder och fortsätta på vår bana att skapa en bättre värld.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Just nu studerar jag mänskliga rättigheter och målet är att förena mina två olika världar och bygga broar mellan Sverige och Kongo. Genom informationsutbyten mellan länderna tror jag mycket kan göras för att få fler engagerade i den mycket nödvändiga uppbyggnaden av Kongo. Jag arbetar därför mycket i Sverige också med att sprida kunskap om Kongo till ungdomar genom kulturella aktiviteter såsom musik och film.