Fallet Kakabaveh: Jonas Sjöstedts svek mot afrosvenskar

Fallet Kakabaveh: Jonas Sjöstedts svek mot afrosvenskar

juli 12, 2016 0 av ASR Webbredaktör

Hej igen Jonas Sjöstedt,

Det här är sista gången vi skriver till dig i fallet som rör Amineh Kakabaveh. Vi kommer förstås att fortsätta vår kamp för upprättelse mot hennes rasism men vi gör det inte längre i dialog med Vänsterpartiets ledning eftersom vårt förtroende brustit.

I Aftonbladet den 10:e juli kunde vi läsa att ni nu vill ta in ”professionell samtalshjälp” för att lösa det som beskrivs som en kris mellan partiledningen och Kakabaveh, bara det att Kakabaveh inte är intresserad av några professionella samtal med er. Trots den ökade cynismen inom politiken upplever vi uppriktig förvåning över att din partiledning väljer att gå fram med silkeshandskarna på detta sätt mot en företrädare som så uppenbart brister mot grundläggande värden som antirasism och allas lika värde. Vid vårt möte på Kista träff beskrev Christina Höj Larsen Kakabavehs agerande som ”skamligt” och när det var din tur att tala sa du att videon gjorde dig alldeles kall och du tänkte ”vad är det här för rasistisk dynga och hur kan man vara så korkad att man delar den här filmen och inte ser att det här är lögn.”

Som både vi och du vet förekommer det att vänsterpartister utesluts. Din partistyrelse fattade beslut om detta när en medlem gillat Revolutionär front på Facebook och när en annan medlem skrev ett hatmejl till en meningsmotståndare i vargfrågan. Det vi ville veta på Kista träff är om det är möjligt för en företrädare (för vänsterpartiet), med en lång historia av tvivelaktiga utspel om muslimer, att dela en grovt islamofobisk och afrofobisk video parat med en kommentar där hon instämmer i innehållet utan att detta leder till uteslutning. Det hela blev inte bättre av att hon efter att ha pressats lämnade en minst sagt halvhjärtad ursäkt omgärdad av anklagelser mot alla oss som påtalat hennes rasistiska agerande.

Du sa att du förstod vår frustration men att frågan måste få ha sin demokratiska gång inom partiet.

För tidningen Expo uttryckte du dig så här: “Att utesluta någon är ovanligt, det finns en speciell gång, det innebär att den som ska uteslutas har rätt att yttra sig och även personens partiförening ska yttra sig. Det finns en rättssäkerhet i det här. Jag vet att det kommer en diskussion om uteslutning, den är redan väckt. Men i sista hand är det kongressen, medlemmarna i Vänsterpartiet som beslutar”

Visst har kongressen sista ordet i uteslutningsärenden men era stadgar säger tydligt att det är partistyrelsen som fattar besluten. Baserat på det du sagt är det alltså givet att partistyrelsen skulle diskutera en uteslutning.

Döm alltså av vår förvåning när vi i ett e-mejl daterat 30 juni fick veta av din partisekreterare att ”det är mycket sällsynt med uteslutningar i Vänsterpartiet och det finns inte ett ärende kring Amineh Kakabaveh i dagsläget.”

Vi kan inte göra någon annan bedömning än att vi har blivit förda bakom ljuset av Vänsterpartiet och av dig personligen. Kanske beror det på att du inte tar så allvarligt på detta som du säger att du gör. Kanske beror det på att ni i ditt parti gör bedömningen att det är bättre att trampa på afrosvenska muslimer än att stöta sig med alla de krafter inom och utanför Vänsterpartiet som stödjer Kakabaveh i den här frågan?

Egentligen spelar det ingen roll utan det viktiga är att vi till slut fått klarhet i var Vänsterpartiet står. Det är inte vår sak att avgöra vem som ska eller inte ska vara medlem i Vänsterpartiet däremot kommer vi vid varje tillfälle upplysa allmänheten och i synnerhet afrosvenskar och muslimer om hur ni har hanterat den här frågan och att Amineh Kakabaveh har fortsatt förtroende som medlem och partiföreträdare.

Afrosvenskarnas riksförbund