SVT fällda av Granskningsnämnden

SVT fällda av Granskningsnämnden

februari 8, 2016 0 av ASR Webbredaktör

SVT (Sveriges Television) har blivit fällda av Granskningsnämnden för två inslag om terroristdådet som skedde i Trollhättan i förra året. I inslagen från SVT:s Rapport så har formuleringar som befäster fördomar om vilka som kan anses vara svenskar använts. Därför strider inslagen mot bestämmelserna mot televisionens särskilda genomslagskraft. 

Det som ligger bakom de här besluten är, förutom anmälningarna till Granskningsnämnden, en kollektiv insats från organisationer för afrosvenskar, afrikansvenskar, muslimer, rasifierade, antirasister, svarta feminister och kulturarbetare ur den afrikanska diasporan. Med ett öppet brev till SVT så har 14 olika organisationer visat att det går att påverka det offentliga samtalet genom gemensamma ansträngningar, att Public Service alltid ska ta sitt uppdrag på allvar och att hela Sverige ska speglas i SVT:s rapportering.

Afrosvenskarnas riksförbund tackar alla de 14 organisationer som stått bakom det öppna brevet till SVT och vi tackar också alla de personer som engagerat sig i den här frågan.

Vi ser fram emot att arbeta vidare tillsammans för ett jämlikt och humant Sverige!