Utställning & debatt – afrikanska rasstereotyper i svensk populärkultur

Utställning & debatt – afrikanska rasstereotyper i svensk populärkultur

februari 26, 2013 0 av ASR Webbredaktör

I kölvattnet av Makode Lindes tårtkontrovers, ”Lilla Hjärtat-affären”, ”Tintin-gate” och ”Disney-gate” anordnade Afrosvenskarnas Riksförbund en debatt om nidbilder av svarta i populärkulturen. I samband med debatten presenterades konstnärinnan Birgitta Franssons porträttserie, “Människosyn”, med 25 afrosvenskar som modeller.

Konstnären Birgitta Fransson, som är initiativtagare till utställningen, vill motarbeta den förlegade stereotyp av svarta som förekommer inom svensk populärkultur genom att visa hur afrosvenskar egentligen ser ut. Under hösten och vintern har hon porträtterat och intervjuat 25 afrosvenskar. En av modellerna är hennes egen sondotter, Amelia.

‒ Som farmor till en halvzimbabwisk liten flicka, tröttnade jag på denna rasistiska bild av svarta som fortfarande förekommer och tolereras i Sverige. Genom att porträttera afrosvenskar vill jag ifrågasätta schablonbilden av svarta som vita svenskar har vant sig vid i Sverige och som vi verkar ha så svårt att göra oss av med, säger Birgitta.

‒ Eftersom Sverige inte gjort upp med sitt förflutna av slavhandel och kolonialism kan vita svenskar friskriva sig från den historia som de delar med andra europeiska folk. Det gör också att rasistiska uttryck i den svenska samtiden kan betraktas som oskyldiga, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas Riksförbund.