Äntligen hudfärgade plåster för afrosvenskar

Det är ett sorgligt faktum att det fram till i år inte funnits hudfärgade plåster att köpa för afrosvenskar. Men nu är det ändring på det genom ett privat initiativ av den afrosvenska företagaren, musikern och politikern Christina Löwenström. Initiativet kom bland annat efter att Danmarks utrikesministern, Kristian Jensen, på Facebook kritiserat vänsterpartisten Paula Dahlberg som på sin blogg efterfrågat plåster i fler färger än beige.

Afrosvenskarnas riksförbund passade på och ställde några frågor till Christina.

Vi börjar med frågan som massvis av afrosvenskar ställer sig: Var kan vi få tag i produkten?

– Vi har fått in våra hudfärgade plåster på nätapoteket Apotea och vi har fått till ett avtal med Onemed som säljer till kommuner och landsting. Vi håller också på att sälja in produkten till Apoteket och kommer förmodligen in i maj. Vår ambition är inte huvudsak kommersiell utan den är att alla samhällsstrukturer ska ha bruna plåster och på så vis bära vittne om att svarta finns och är en del av Sverige. Det är en jämlikhetsfråga och därför borde alla landsting erbjuda hudfärgade plåster även för afrosvenskar i sjukvården.

Vi är många afrosvenskar som besviket burit så kallade “hudfärgade” plåster som inte påminner alls om våra hudnyanser, men vad var det som fick dig att bestämma dig för att göra något åt det?

– Jag läste en artikel på SVT-opinion om en svart tjej ,som helt riktigt påpekade att det inte fanns många produkter på den svenska marknaden som var speciellt anpassade till svarta människor och hon använde hudfärgade plåster som exempel. Jag kunde inte annat än hålla med henne eftersom hon beskrev verkligheten som den är.

– När jag delade artikeln på min Facebooksida mötte jag till min stora förvåning ett enormt motstånd. Det kom till och med från partikamrater som tyckte att jag skulle hålla på med viktigare frågor och jag fick kommentarer som att jag inte var värd att vara tredje ersättare till riksdagen. Jag fick även rådet att använda Bamseplåster, men idén att det ska finnas bruna plåster verkade tabu. En del påstods att marknadskrafterna styrde och frånvaron av mörkare plåster ska förstås som att det inte finns någon efterfrågan.

– Jag blev förbannad och tillsammans med Camilla Hedberg kontaktade vi det amerikanska företaget Tru-Coulor som tillverkar hudfärgade plåster i olika bruna nyanser. Vi är nu agenter för Tru-Colour i Sverige och vårt mål är att bevisa att det finns ett behov och en marknad.

Vilka reaktioner har ni fått på ert initiativ?

– Jag har inte fått något överdrivet stöd från mina kollegor inom politiken vare sig från höger eller vänster. Det verkar som det är lättare skriva fina policydokument om normkritik och om alla människors lika värde än att praktiskt göra något för att förverkliga detta.

– Jag har märkt att det är svårt även inom politiken när jag påpekar rasism, men lägger vi arbete på att HBTQ-säkra förskolor är det inte mer än rimligt att vi har plåster som matchar alla hudtoner. Jag tycker inte att vi afrosvenskar ska undvika frågan om jämlikhet avseende plåster genom att nöja oss med Bamseplåster.

Läs mer på Tru Colour Bandages hemsida

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt