De ordnade en hyllningsgala för svart aktivism

img_0752

 

Intervju med Heaven Bereket och Matilda Bibb

Initiativtagare till Hyllningsgala för aktivismen

Årets upplaga var den första och de beslutade att de insamlade medlen skulle fördelas lika mellan Black Lives Matter och Afrosvenskarnas riksförbund

Berätta något om er själva!

MB Jag är född i Sverige av en svensk mamma och en afroamerikansk pappa. Uppvuxen i London och Mallorca. Jag är 20 år, musikintresserad och pluggar genusvetenskap på Södertörn. Inspirationen till mitt engagemang kommer från min pappa och farfar som var med i Medborgarrättsrörelsen i USA.

HB Jag är 28 år, född i Eritrea och kom till Sverige som 2 åring. Jobbar förnärvarande för ett internetapotek. Entreprenör och driver företag i Etiopien och till hösten tar jag mig an Elfenbenskusten. Är dessutom tvåbarnsmamma.

Berätta om Hyllningsgala för aktivismen som gick av stapeln 26 augusti i Tensta Konsthall!

MB Jag kom på idén att engagera mig och hålla en gala för flera månader sedan. Min farfar hade precis gått bort och jag hade nyligen gått med i Black Coffee. Jag ville göra en hyllning för honom och alla aktivister här och skrev ett inlägg om det till Black Coffee som Heaven nappade på. Enligt uppgifter vi har fått ska denna gala var det första i sitt slag.

HB Jag tyckte att det saknades något här i Sverige och försökte hitta min roll att bidra till afrosvenskarnas situation. En insamlingsgala är också ett annorlunda sätt att jobba och lyfta viktiga frågor då alla ej har möjlighet att kanske gå på demonstrationer. Sedan jag gick med i Black Coffee upptäckte jag att många  jobbar enormt mycket för våra rättigheter för lite eller inga pengar alls. Och när jag läste Matildas inlägg och initiativ kände jag att där kunde jag bidra med något.

Hälften av pengarna ni samlade in gick till Black Lives Matter, den amerikanska rörelsen för social rättvisa för svarta. Den har både haft enormt genomslag och varit omdiskuterad. Ställer ni upp på hela Black Lives Matters agenda såsom reparations för slaveriet, ekonomisk rättvisa och solidaritet med andra marginaliserade folk över hela världen?

HB Oavsett hur man ställer sig till hela Black Lives Matter agendan så är det en stor rörelse som behöver uppmärksammas. Vi ställer helt upp på idén bakom BLM. Våra föräldrar var så hårt hållna och riskerna var för stora. De lärde sig att vara tysta men nu har vi flera generationer som vågar ta plats och uttrycka sina känslor och åsikter. Och i dessa uttryck sker handling som leder till förändring.

Många vill gärna göra något, men långt färre gör faktiskt något. Vad var det som gjorde att ni faktiskt gjorde verklighet av er idé och stötte ni på några svårigheter eller motstånd på vägen?

MB Överlag flöt det på ganska bra, men man ska komma ihåg att det var jag och Heaven på egen hand väldigt mycket. Jag hade inte koll på att det var så mycket jobb med detaljer och människor att dra ihop när jag kom med idén. Sen märker man när man gör något att man öppnar man sig för kritik fast man inte vill trampa någon på fötterna. Men den enorma kärleken vi fick av så många och från alla medverkande gav oss så mycket kraft att orka.

HB Det svåraste var att när vi insåg att det var mycket att göra och sökte folk så var det inte många som nappade på att arrangera galan. Vi har fått äran att träffa många fantastiska människor som ställde upp ordentligt när vi var som mest i knipa. Jag vill nämna Jonas Kiros, ljudtekniker; Samuel Ghirmai, Tensta Konsthall och hela Auel-caféet och givetvis alla artister som uppträdde och konstnärerna som ställde ut sin konst.

Ni valde att donera halva det insamlade beloppet till ASR. Varför ville ni göra det?

HB Vi ville hylla aktivismen och BLM rörelsen och vi ville också få upp det svenska perspektivet. Egentligen vill vi hylla alla grupper som kämpar dagligen för oss. Med den korta tiden vi hade fick vi kontakt med  er på ASR  och Afrosvenskarnas forum för Rättvisa (AFR) i Malmö. Tyvärr hade vi inte de resurserna för att få hit de. Men vem vet kanske det blir en hyllningsgala i Malmö nästa gång. Vi hoppas på att få kontakt med fler grupper till nästa år så att galan blir större och vi kan få in mer pengar.

Hur tycker ni att det står till med den afrosvenska aktivismen av idag. Kan något göras för att utveckla den och vad är era prognoser för framtiden när det gäller social rättvisa för afrosvenskar?

MB Jag tycker att aktivismen är fantastisk just nu och jag vill gärna se fler liknande evenemang i framtiden! Jag kommer ihåg att jag tycker det var lite tråkigt att det var så få som nappade på idén men förstår samtidigt om folk inte har tiden eller orken, då det är väldigt mycket jobb, men jag var rastlös och kände mig oinspirerad på mitt gamla vanliga restaurangjobb och hade inga ursäkter att inte försöka. Tanken var att göra detta för oss alla och ge varandra orken. Men jag är väldigt glad att Heaven och jag gjorde detta tillsammans, tycker det är mäktigt när två svarta kvinnor går ihop och sammarbetar.

HB Stora förändringar har redan skett. Mina barn lär inte bara acceptera saker som det är som till exempel att det inte finns makeup för dem eller att de förnekas jobb för deras namn. Med dagens insatser kommer barnen våga säga ifrån när något är fel. Det är dock fortfarande en hel del kvar!

MB Vi är på väg framåt men kampen fortsätter länge än. Det är viktigt att ännu fler afrosvenskar ser vad de kan bidra med. Vi måste också låta våra barn känna till historien och anledningarna till att vi befinner oss där vi gör idag. Den största förändringen sker inom oss.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt